Potato starch-based films: Effects of glycerol and montmorillonite nanoclay concentration

Título traducido de la contribución: Películas de almidón de papa: Efecto de la concentración de glicerol y nanoarcilla montmorillonita

E. Medrano De Jara, E. García-Hernández, M. J. Quequezana-Bedregal, C. D. Arrieta-González, R. Salgado-Delgado, H. Lastarria-Tapia, J. A. Castañón-Vilca

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

Biodegradable films were obtained from potato starch mixed with montmorillonite nanoclay (MMT), glycerol and the addition of acetic acid, by the casting method; and then characterize them. It was observed that according to the increase in the presence of MMT nanoclay in the film, this improved the elastic modulus and water vapor permeability; while the increase in glycerol had the opposite effect on the properties evaluated. On the other hand, with scanning electron microscopy it was observed that the surfaces of the films were homogeneous. Being the film, of composition 1 ml of glycerol and 0.05g of MMT nanoclay an alternative to being used as food packaging since it has better properties compared to those that only presented glycerol in its formulation.

Título traducido de la contribuciónPelículas de almidón de papa: Efecto de la concentración de glicerol y nanoarcilla montmorillonita
Idioma originalInglés
Páginas (desde-hasta)627-637
Número de páginas11
PublicaciónRevista Mexicana de Ingeniera Quimica
Volumen19
N.º2
DOI
EstadoPublicada - 1 may. 2020

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
© 2020, Universidad Autonoma Metropolitana. All rights reserved.

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Películas de almidón de papa: Efecto de la concentración de glicerol y nanoarcilla montmorillonita'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto